schriftelijke inspraak

Tot 19 februari 2017 mag iedereen reageren op de nieuwe Amsterdamse erfpacht plannen. Dat kan via dit formulier.  Ik deed het net. En ik ben erg benieuwd naar de reactie van de gemeente.

Mijn schriftelijke reactie op de overstapregeling “Eeuwigdurende Erfpacht” van de gemeente Amsterdam:

Alhoewel ik blij ben dat het middeleeuwse erfpachtsysteem eindelijk hervormd wordt maak ik groot bezwaar tegen de manier waarop.

Het gaat om de TARIEVEN

De reden waarom erfpacht een probleem werd zit niet in het systeem zelf. Maar in de tarieven. Die werden door het college van PvdA en GL in 2001 met criminele percentages verhoogd. (En tegen beter weten in hoop ik dat de verantwoordelijken t.z.t door justitie vervolgd zullen worden voor deze roof ) Daardoor veranderde mijn erfpachtcontract in een woeker contract. En sinds dat moment wonen er 120.000 Amsterdamse huishoudens, net als ik nu, op een financiële tijdbom.

Levensveranderende bedragen

Een paar honderd Euro per jaar voor erfpacht is voor veel Amsterdammers vervelend maar overkomelijk. Dan maar wat minder uit eten, een iets kleinere auto of een jaartje langer doen met je mobiele telefoon. Maar als het een paar honderd/duizend per MAAND wordt dan gaat dat niet meer met een beetje bezuinigen. Bij mij zeker niet. Dergelijke bedragen zijn levensveranderend.

Ondraagbare last

De financiële bom onder mijn huis zal afgaan op het moment dat mijn kinderen (hopelijk) het huis uit gaan om te studeren. En vanaf dat moment mag ik mij verheugen op een extra last van bijna 1000 Euro’s per MAAND extra. Door omstandigheden moet ik zelf proberen te sparen voor mijn pensioen. Maar met dit beleid zal het VOLLEDIG opgaan aan erfpacht en zal er zelfs nog geld bij moeten. Dat heb ik niet. Helaas. Ik zal dus moeten verhuizen. En wel zo snel mogelijk. Want hoe dichter het explosie moment (in 2034) nadert, hoe onverkoopbaarder mijn woning.

Stad voor de superrijken

Deze logica zal voor veel mensen gelden. Misschien wel voor alle 120.000 huishoudens oftewel zo’n derde van de Amsterdamse bevolking. En dus kan het college dankzij dit beleid een demografische schok tegemoet zien die we sinds de jaren 60 niet meer gezien hebben. De middenstand zal worden weggevaagd. Het gat zal worden opgevuld met olie sjeiks, multimiljardairs en engelse bankiers. Ook de huurders zullen het moeten ontgelden. Want reken maar dat deze mega belasting verrekend zal worden in de huren. Uiteindelijk zal ook de druk op de sociale woningen hard toenemen. Is dàt wat de gemeente beoogt met “sjiek en sjofel door elkaar”? Namelijk: “heel veel super sjiek, en een vleugje sjofel?

De genoemde korting is feitelijk een VERHOGING!

De pachters worden in de maling genomen. Er is sprake van een 10% “korting” Maar eigenlijk gaat het hier om een VERHOGING. Erfpacht grond dient vanwege beperkingen getaxeerd te worden als 40%-45% minder waard dan eigen grond. Maar sinds 2011 rekent de gemeente zich rijk met een percentage van 10%. Dit grenst aan bedrog. Want die “korting” is dus helemaal geen korting maar juist een extra VERHOGING van 30-35% Bedrijven die dit soort stunts uithalen worden genadeloos ontmaskerd door de consumentenbond en media. Ik hoop op een zelfde lot voor deze overheid.

De overheid meet met twee maten

Dan is er nog de WOZ waarde die als basis wordt gebruikt. Bij de vaststelling van die waarde doet de overheid alsof die grond EIGEN grond is. Maar dat is het (helaas) niet. Want de overheid vind namelijk OOK dat alleen de stenen toebehoren aan de eigenaar. En dat is natuurlijk maar een heel klein deel van de waarde. Dus hiermee rekent de overheid met twee maten. Bij het heffen van OZB doet de overheid of het huis + grond helemaal van mij is. Zo kan ik namelijk maximaal belast worden. Maar bij de afkoop rekent die overheid precies andersom. Dan is die grond opeens helemaal van de overheid. En zo kan ik voor het volle bedrag worden aangeslagen. In het bedrijfsleven zou je met zo’n truc strafrechtelijk vervolgd worden wegens fraude. Bij de overheid wat mij betreft ook.

Bewoners afgeperst met tijdsdruk

De bewoners worden voor het blok gezet met “goedkoop afkopen met WOZ waarde van 2014”. Want als je wacht dan krijg je een taxatie op basis van nieuwe WOZ waarde. En dan wordt de rekening weer TIENTALLEN procenten hoger. Succesvolle handelaren in drugs hebben vast die paar ton Euro op de plank liggen. Maar ik niet. De meeste Amsterdammers niet. Dus deze “snelle winstpakker” van de gemeente werkt vooral frustrerend. Want geen fatsoenlijk mens heeft op zo’n kort termijn zo veel geld “over”. Deze tijdsdruk moet er dus af.

Extreme lasten worden willekeurig verdeeld

Deze lastenverzwaring is zo extreem dat zelfs de meest draagkrachtige bewoners zullen overwegen om te verhuizen. Dus wat zal dit doen voor de mensen die het minder breed hebben? De overheid heeft geprobeerd om middels de BSQ de duurdere buurten te “pakken”. Maar die overheid blijkt niet te bevatten dat er meer draagkrachtige burgers in goedkopere buurten wonen. En minder draagkrachtige in de duurdere buurten. Hiermee is dit voorstel eigenlijk een soort armoede loterij geworden met een paar geluksvogels en veel pechvogels die genadeloos worden getroffen.

“Eeuwig durende erfpacht” is een FOP product

Stel dat ik morgen de hoofdprijs in de loterij win, en toch besluit om die “eeuwig durende erfpacht” te kopen. En een paar jaar later wil ik uitbouwen vanwege gezinsuitbreiding. Of om een andere reden. Of ik heb een kantoortje of winkeltje dat ik er wil huisvesten. Of de gemeente wil er iet anders. Dan mag ik OVERNIEUW naar de kassa. Want eeuwig is alleen maar eeuwig zolang de bestemming niet wijzigd.
Voorhet veel te hoge bedrag kopen je dus veel te weinig zekerheid.

Amsterdammers gestraft voor EU beleid

Er is een enorme bubbel onder de huizenmarkt ontstaan. Dat komt vooral door spotgoedkope hypotheken. Mogelijk gemaakt door de heer Draghi van de ECB. Daar kunnen bewoners NIETS aan doen. Maar ze worden er wel KEIHARD voor afgestraft. Dit zal de goodwill richting de overheid en EU verder doen afnemen. In deze tijd van populisten kan de politiek dit niet gebruiken.

Hoe verder

Als bewoner sta ik niet alleen in mijn opperste verbazing, frustratie en woede. De vereniging “eigen huis”, de stichting erfpacht belangen, het CDA Amsterdam en lokale en nationale media hebben duidelijk van zich laten horen. DIT VOORSTEL MOET VAN TAFEL. De wethouder moet zijn excuses aanbieden aan alle Amsterdammers voor deze poging tot oplichting. Daarna moet er een nieuw plan komen waarin het onrecht uit 2001 gerepareerd wordt. Met betaalbare tarieven. Of nog beter, het simpel overdragen van de grond aan de huiseigenaren met gesloten beurzen. Want de meeste grond is via de pacht reeds decennia geleden afbetaald.

 

15 comments

 1. Mooi gezegd; ik ga mijn reactie ook zeker nog inzenden. Dit voorstel tog diefstal moet inderdaad gewoon van tafel. Huiswerk over doen, gemeente.

  Beantwoorden

  1. Hi Heleen, doen! Het is echt belangrijk dat alle 120.000 huishoudens reageren. Want dit college heeft echt een heeel duidelijk signaal nodig. Dank voor je reactie! -Joost

   Beantwoorden

 2. Inderdaad de verantwoordelijken van de gemeente hiervoor strafrechtelijk vervolgen. Nog liever zoals Gerard Reve reeds zei: naar een communistisch concentratie kamp sturen. Want dat is waar ze van dromen: een links communistische heilstaat. Cuba, Venezuela, noord Korea en de DDR zijn voorbeelden waar dit beleid toe leidt. Iedereen even arm!

  Beantwoorden

 3. Precies zoals het is gegaan in Venezuela, Argentinië etc.
  De rijken waar iets te halen valt vertrekken op het moment dat een land of stad te links wordt. Met als gevolg totale ineenstorting. Het kan hier ook gebeuren zeker nu we geen aardgasbaten meer hebben om te verjubelen.

  Beantwoorden

 4. Erg mooi verwoord.
  Morgen gaat mijn brief uit en ook ik hoop dat alle “erfpachters” maar ook “niet-erfpachters” bezwaar maken tegen het voorliggende voorstel. Als het ongewijzigd door gaat (mag/moet ik verhuizen) en wordt de stad onleefbaar.
  Bij welke verkiezing dan ook zal ik me de betrokken partijen herinneren.

  Beantwoorden

 5. Precies Fanny, Dit verraad van bepaalde partijen zal in veel geheugens gegrifd blijven. En het gaat inderdaad ALLE Amsterdammers, inclusief huurders en grondeigenaren aan. Want als is dit plan doorgaat zullen zij hun stad straks niet meer herkennen.

  Beantwoorden

 6. dankjewel joost. dit totaal niet doordachte voorste treft niet alleen de erfpachters maar alle amsterdammers, en degenen die hier graag komen vanwege de diversiteit van de stad. Deze woeker vermoord de geschakeerdheid van de stad en berooft amsterdammers van hun huis. In mijn geval met een verhoging van 2.400%. Zelfs de overheid kan dat niet ongestraft doen. Erfpachters wordt wakker en protesteer om dit gedrocht te keren,

  Beantwoorden

 7. En die roof wordt nu geleid door de partijen die er al jaren tegen protesteren. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Stelletje verraders. 😡

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *