erfpacht soep woekerpacht

Politieke zelfmoord

Zo’n honderd jaar geleden werd erfpacht in Amsterdam ingezet als voorloper van het bestemmingsplan. Met erfpacht regelde de gemeente waar mensen mochten wonen of bedrijven konden huisvesten. Maar in 2001 bedacht de gemeente onder leiding van PvdA en GL een slinkse boekhoudtruc, de “residuele restwaarde”.

Daarmee werd de volledige waarde van alle erfpacht woningen, op de herbouwwaarde na, in een klap ingepikt door de gemeente. Maar zonder dat die eigenaren het merkten. Want het financiële effect komt pas na de afloop van een 50 jarige canon. Tot die tijd hebben de meeste pachters niets door.

Anno 2017 komt diezelfde gemeente onder leiding van D66, VVD & SP met het volgende voorstel: De slachtoffers mogen hun in 2001 gestolen deel samen met het deel van de gemeente voor de hoofdprijs kopen. (geen grond maar gebruiksrecht = technisch verhaal). En wel onder enorme psychische druk. Want wie nu niet geld overmaakt mag straks bijna dubbel betalen dankzij de enorme WOZ stijging die eraan zit te komen. Zo krijgen 120.000 Amsterdamse huishoudens een “aanbod” om even tien- tot honderdduizenden Euro’s over te maken naar de gemeentekas. Want anders…

Nu oppert Eric van der Burg (VVD wethouder), dat dit slechts een aanvullende optie is. Dat dit niet hoeft. Maar dat is onzin. Want waar niet wordt afgekocht blijft de tijdbom onder het huis doortikken. En als die bom afgaat bij het verstrijken van de canon (over 10, 20 of 30 jaar) dan komt de gemeente alsnog die tien- tot honderdduizenden Euro’s innen. Weliswaar verspreid over de volgende 50 jaar. Maar mèt een woekerrente die bestaat uit een marktrente x opslag + een extra hoge fictieve inflatie. Slechts 6% geeft aan afkoop te kunnen betalen. De rest zal moeten krom liggen of verhuizen.

…dan zijn er na de volgende raadsverkiezingen geen D66 en VVD meer…

Dat juist de VVD en D66 kiezers hierdoor zwaar en langdurig worden getroffen is merkwaardig. Want het zal de kiezers in raadsverkiezingen voor tientallen jaren van deze partijen afkeren. (Voor zover ze dan de stad niet uitgejaagd zijn.) Dus hoe kan het nou dat dit college zich zo in de eigen voet schiet? Complexiteit van het dossier? Sabotage door het grondbedrijf? Andere belangen? Het is als buitenstaander onbegrijpelijk. Maar kristalhelder is dit: Als de koers van dit college niet radicaal wijzigt dan zijn er na de volgende raadsverkiezingen geen D66 en VVD meer.

 

9 comments

 1. De VVD is mijn stem sowieso al kwijt nadat ze überhaupt het lef hebben gehad om dit plan op tafel te leggen.

  Beantwoorden

 2. De oorzaak ligt natuurlijk bij GL en PvdA die deze schandalige onteigeningstruc hebben ingevoerd. En het is goed dat deze schimmige oplichterij, dankzij deze coalitie van VVD, D66 en SP, nu eindelijk aan het licht is gekomen. Maar helaas hebben zij zich vervolgens medeplichtig gemaakt aan deze roof met het huidige voorstel. En daar deden ze nog een schepje bovenop door pachters onder die enorme tijdsdruk te zetten. Eric heeft daar vervolgens wat vage toezeggingen op gedaan. Maar de geest is uit de fles: Een grote onzekerheid onder pachters. En dat gaat deze coalitie de volgende verkezingen merken. Met als tragisch gevolg dat de èchte boosdoeners, PvdA en GL straks profiteren van de ellende die zij zelf veroorzaakten. Heel wrang.

  Beantwoorden

 3. Mijn stem is de VVD door dit voorstel voorgoed kwijtgeraakt. De volgende verkiezingen worden waarschijnlijk dramatisch voor VVD en D66. Huizenbezitters gaan dit niet pikken en zullen het niet snel vergeten dat VVD een voorstel heeft gedaan om een deel van huizenbezit te onteigenen. De enige partij waar huizenbezitters nog veilig terecht kunnen is het CDA. Deze eenmanspartij wordt in 2018 vast ineens veel groter.

  Beantwoorden

 4. Eens. CDA Amsterdam gaat volgende verkiezingen paar keer verdubbelen. Wat dit voor SP zal betekenen is minder evident. Iemand een idee?

  Beantwoorden

 5. Nieuwe partij klinkt leuk. Maar is erg moeilijk. Kijk wat er over is van LPF, TROTS en redAmstedam. In groep aansluiten bij bestaande partij en daar punt op kiesprogramma zetten is veel effectiever.

  Beantwoorden

  1. Dank voor deze tip -> “Verenigd erfpacht IJburg”. 952 leden! Voor mij weer een nieuwe community rond de woekerpacht affaire.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *